Avverkning och virkeskörning är vanliga motivområden framför mina kameror. Men den här dagen är det inte avancerade moderna skogsmaskiner som fokus ställs på. I grangallringen utanför Klockrike på Östgötaslätten är det istället nordsvenska brukshästen Solid och ardennern Ville som ser till att gallringsvirket kommer ut till bilväg.
Solid i tålmodig väntan på att ägaren Peter Karlsson ska lägga på ytterligare några bitar massaved på vagnen.
Jag är visserligen så pass gammal att jag både minns, och på sin tid även fotograferade, det krympande antalet hästkörare inom storskogsbruket under första delen av 1970-talet. Innan mekaniseringen av i första hand virkesutkörningen kom i gång på allvar under 1950-talet fanns skogshästar i hundratusental. Trots den stigande mekaniseringsgraden kördes så sent som 1959 alltjämt 90 procent av virkesvolyment ut med häst. Tio år senare var siffrorna de omvända. Då var det skogstraktorer och skotare som dominerade.
1969 fanns alltjämt cirka 1 200 hästar kvar i aktiv tjänst inom storskogsbruket. Några år senare var antalet blott 400.
Men hästen har alltjämt sin plats i skogsbruket och ur professionell synvinkel främst på en del känsliga avverkningsobjekt där risk för körskador inte får förekomma. Men det finns också de som håller traditionen levande av andra skäl än de strikt kommersiella.
Johan Åqvist från Brunnsbo utanför Klockrike och Peter Karlsson från Sya har både intresset och kunskapen om hästar och om hur de ska användas i skogen.
Med sina 800 kilo är ardennern Ville osannolikt kraftfull.
Solid är ett passande namn på Peter Karlssons nordsvenska brukshäst. Stabil både fysiskt och mentalt.
Dags att vända hem efter en dag i avverkning utan motorljud men med desto mer samspel mellan djur och människa. Trivsamt, är en bra sammanfattning!
Lämna ett svar